בנוף הבתים הישנים (הגעה עצמאית לסיורים)
בשכונות המוכרות והמוכרות פחות של ירושלים נכיר דמויות ואירועים שעיצבו את חיי העיר.
עשרה סיורים | בימי חמישי מדי שלושה שבועות | בשעות 18:00-15:00 - *שלושה סיורים אחרונים בשעות 19:00-16:00
מועד הפתיחה: 10.11.22, ט"ז בחשוון תשפ"ג
רכזת הקורס: נעמה ניסני
דרגת קושי: נמוכה-בינונית
אין הסעה - הגעה עצמאית לנקודות המפגש
יום חמישי, ט"ז בחשוון, 10.11
תלפיות - לא רק עגנון
פינת חמד ירוקה ולא מוכרת בדרומה של העיר. נגלה אלו מילים לימד אליעזר בן יהודה את בוני ביתו, למה קרא בן ציון לוריא לבתו בשם ארנונה, היכן היה שדה התעופה הבריטי, מי רשם על פתח ביתו "יהדות ואנושיות", היכן נכתב הסיפור "מאויב לאוהב" ועוד.
מדריכה: תמר הירדני
יום חמישי, ז' בכסלו, 1.12
הרוצה להחכים יצפין - פסגת זאב
בצפונה של ירושלים הפחות מוכרת, בגן הגבורה, נדבר על ההתיישבות היהודית הנשכחת שקדמה להקמת המדינה. נלך בתוואי הנסיגה של אנשי עטרות ונווה יעקב ומגיניהן לעבר הר הצופים, בטיילת חדשה המנציחה את המסע העגום. נסיים בגן זיכרון לחללי סיירת דוכיפת במלחמת ששת הימים ובתצפית מרהיבה על צפון מדבר יהודה.
מדריך: ד"ר יוסי שפנייר
יום חמישי, ה' בכסלו, 29.12
בין המצלבה למוזיאון
שלוש שכונות שונות באופיין נבנו בסמיכות: נוה שאנן, ניות ונוה גרנות. נספר על שכונה שהייתה ואיננה ועל השכונה ה"חדשה" למרגלותיה, על בולגרים ועל יוזמת נדל"ן מבריקה, על פרופסורים ומאבקים ירוקים, על הקשר לקרב סן סימון ועל בשלנית מצליחה שמצטיינת בכתיבתה.
מדריכה: תמר מרגליות־כהן
יום חמישי, כ"ה בכסלו, 19.1
מקור חיים – שכונה בספר
שכונה זעירה בדרום ירושלים, שסיפוריה רבים - החל בהקמתה כשכונה חקלאית וקשיי המייסדים, דרך מאורעות 1929, הסנטוריום לחולי השחפת, אתגריה כשכונה מבודדת במלחמת העצמאות, ועד המאבקים לשימורה ולהיותה שכונה מבוקשת הקולטת עלייה בימינו.
מדריך: דורון אורן
יום חמישי, ב' באדר בטבת, 23.2 (נדחה מ-9.2)
שערים של חסד
בין הבתים והירק של שכונת שערי חסד, שנבנתה למען תלמידי החכמים הפרושים, נכיר חלבן שמצא מטבעות ומרצפות רוויות דמעות, אופה תימני בשכונה אשכנזית למהדרין, אנשי חסד צנועים ומשוררת־ציירת חרדית השרויה בעולם קבלי משלה.
מדריכה: נעמה ניסני
יום חמישי, ט' באדר, 2.3
קטמון והמושבה היוונית
נסייר בין בתיה היפים של שכונת קטמון שנבנתה בשלהי התקופה העות'מאנית אבל התפתחה בעיקר בתקופת המנדט. נשמע על האנשים שהתגוררו בה ועל השינוי הדמוגרפי לאחר מלחמת העצמאות, על פעילות חקלאית בלב השכונה הערבית, על רצח מפורסם ועל קרב מפורסם עוד יותר - קרב סן סימון.
מדריך: גדי וקסלר
יום חמישי, א' בניסן, 23.3
שרפאת – לראות למרחקים
בין הקטמונים לשכונת גילה נחבא כפר ערבי קטן שהיה לשכונה בירושלים. בקבר הקדושה סת' באדריה נצפה אל ירושלים כולה, נספר על ביתו של מוכתר הכפר ועל פעולת תגמול נועזת, נמשיך אל בית מוסא אל עלמי ששוחח עם משה שרת ודוד בן גוריון תחת ה'בלוט' הענק. נסיים בבתי הנוצרים בכפר המוסלמי ובסיפורה של "שכונת מצפה" שלא נבנתה.
מדריך: דב נוטקביץ'
יום חמישי, כ"ט בניסן, 20.4
חבויה בצל המיתרים - ליפתא עילית
סיור בשכונת ליפתא עילית הבלתי מוכרת, שלאחר מלחמת העצמאות הפכה לשכונת עולים הניצבת סמוך לקו הגבול: בתי כנסת קטנים ועדתיים המספרים את סיפורם של העולים, אנדרטאות המנציחות את בני השכונה (ואת השינויים שהתחוללו בה) וטיילת נוף נפלאה וחבויה מן העין.
מדריך: ראובן גפני
יום חמישי, כ' באייר, 11.5
קריית מנחם
קרית מנחם מקפלת בתוכה את סיפורה של מדינת ישראל: עלייה וביטחון, היאחזות והתיישבות, פסיפס ישראלי של גוונים שונים - ובעיקר צמיחה והתחדשות מתוך קושי, סיכוי מתוך סיכון. נכיר את 'הגולם', את שרידי מעברת האסבסטונים ואת השיכונים, נתוודע לעשייה החברתית ונסיים בחידה ארכיאולוגית ובתצפית ייחודית.
מדריך: חיליק אברג'יל
יום חמישי, י"ב בסיוון, 1.6
האיש על השור – אבו תור
במורדות גבעה מול העיר העתיקה, מסתתרים סיפורי קדושה וקבורה, התיישבות נעלמה ובתים שנותרו בבריחה, תיירים שבאו לראות ועיר חצויה. נכיר תושבים הפעילים בשכונה בנושאים שונים ונלווה בקטעי ספרות ושירה.
מדריכה: אורלי בן משה
הסיורים בדרגת קושי נמוכה-בינונית.
יש להצטייד בנעלי הליכה סגורות, כובע, אוכל ושתייה למהלך הסיור כולו. בסיורים בהם יש כניסה למבני קודש, יש להגיע בלבוש הולם (כתפיים וברכיים מכוסות, ללא לבוש צמוד).
נא להגיע 10 דקות לפני המועד לנקודת המפגש.