זום על ירושלים וסביבותיה: פינות ופנינים
סיורים מקוונים בירושלים ובסביבתה: נסייר בשכונות העיר ובהרים סביבה ונכיר אתרים ואירועים, דמויות ונופים שרובם פחות מוכרים בציבור הרחב.
12 סיורים מקוונים | בימי חמישי מדי שבוע | 19:00-18:00 | בזום
רכז הקורס: דב נוטקביץ
פתיחה: יום חמישי, י"א בטבת תשפ"ג, 5.1.23
יום חמישי, י"ב בטבת, 5.1
פה נקברו: ניקנור ושייקספיר, אוסישקין ופינסקר
בין המוסדות התוססים בהר הצופים נמצאים כמה חלקות קבורה מסקרנות. נכיר את חלקת הקבורה הפרטית של משפחה יהודית מבריטניה שהשאירה חותם על התנועה הציונית ועל החיים בארץ ישראל; נציץ למערת קבורה מימי הבית השני שבה נקברו שניים מראשי הציונות; ונסיים בבית הקברות הצבאי הבריטי, כולל סיפור כיבושה של ירושלים בידי כוחותיו של אלנבי וקברי החיילים היהודים 'קלעי המלך'.
מרצה: שמוליק לנגר
יום חמישי, י"ט בטבת, 12.1
מצפון תיפתח: מושב עטרות וסיפור שיירת עטרות
מושב עטרות נוסד בסוף מלחמת העולם הראשונה ובו חיו 40 משפחות של חקלאים, שהיו עורף כלכלי וביטחוני לירושלים מצפון. נכיר דמויות מפתח ביישוב, ונספר על גורלה הטראגי של השיירה שיצאה לכיוון עטרות בערב פורים תש"ח.
מרצה: ד"ר יוסי שפנייר
יום חמישי, כ"ו בטבת, 19.1
נבי סמואל: פנינה נסתרת
נערוך סקירה מקיפה על אתר נבי סמואל, אתר בולט אך עלום החשוב לשלוש הדתות המונותאיסטיות. מיקומו האסטרטגי וקרבתו אל הדרכים לירושלים הביאו לקרבות קשים וניסיונות יישוב, החל מתקופת בית ראשון. נסקור את הממצאים הארכיאולוגיים הרבים והמסקרנים באתר, את סיפוריו וקורותיו, ו"נטייל" בשביל סובב נבי סמואל שסומן לאחרונה - הכולל ממצאים ארכיאולוגיים, טרסות ומעיינות, עולם צומח וחי מגוון, תצפיות מרהיבות והתרחשויות מרתקות.
מרצה: ד"ר רוית פרבר
יום חמישי, ד' בשבט, 26.1
כפר עברי נווה יעקב ו"מבצע שמואל"
בכפר העברי נווה יעקב, יישוב של "המזרחי" הצעיר מצפון לירושלים, חיו 40 משפחות שהתפרנסו מחקלאות. למרות קשיים רבים, היישוב החזיק מעמד עד הקמת המדינה, אך בח' באייר התפנו תושביו יחד עם אנשי עטרות בהליכה רגלית להר הצופים – וכך הסתיימה ההתיישבות היהודית מצפון לירושלים. נכיר גם את "מבצע שמואל", שהתרחש במרץ 1948 ועלה בחייהם של 16 חיילים. לסיכום, ננסה לברר מדוע ההתיישבות היהודית מצפון לירושלים נעלמה מהזיכרון הלאומי.
מרצה: ד"ר יוסי שפנייר
יום חמישי, י"א בשבט, 2.2
מוצא: ראשית עבודת האדמה העברית בעת החדשה
בית ילין שבעמק מוצא הוא נקודת היישוב היהודית הראשונה שנבנתה בשטח החקלאי שמחוץ לירושלים עם היציאה היהודית מהחומות. כאן ביקשו להקים יישוב יצרני וכאן החלו לעסוק בחקלאות - ללא ידע וללא אמצעים, אבל עם הרבה חזון ותשוקה לחידוש היישוב בארץ ישראל. נכיר משפחה יוצאת דופן בכמה היבטים, הצלחות וכישלונות, ונשמע על מושבה קטנה ואמיצה ועל אנשיה.
מרצה: רותי ארבל
יום חמישי, י"ח בשבט, 9.2
קיבוץ קטן, סיפור גדול: קרית ענבים
נכיר את הקבוצה הראשונה בהר, שהיתה היישוב הראשון של העלייה השלישית והקבוצה החמישית בארץ, ונשמע על מקומה החשוב במערכה על הדרך לירושלים במלחמת העצמאות.
מרצה: שי בייטנר
יום חמישי, כ"ה בשבט, 16.2
מקרית ענבּ לאבו גוש: כפר מרכזי בהרי ירושלים
הכפר אבו גוש שוכן על אחת הדרכים ההיסטוריות העולות מן השפלה אל ההר. נתמקד בהיסטוריה של הכפר וסביבתו מימי הביניים ועד העת החדשה: תחנה רומית על הדרך, ח'אן ערבי מוסלמי, מקום קדוש נוצרי בתקופה הצלבנית, גלגולו אל השם אבו גוש, מרכזיותו במאה האחרונה, תפקידו בשנות המנדט הבריטי והיחסים המיוחדים בין תושבי הכפר לבין אנשי התנועה הציונית.
מרצה: ד"ר משה יגור
יום חמישי, ב' באדר, 23.2
קריית מנחם: מסיכון לסיכון, ממשבר לצמיחה, מכאב להזדמנות
סיפורה של שכונת קרית מנחם הוא סיפורה של המדינה בזעיר אנפין: מהקמת השכונה בקצה ירושלים בשנות ה־50, יישובה בידי עולים וייסודה של מעברה, אל הפיכתה לאבן שואבת חברתית, עם אוכלוסייה פעילה והטרוגנית.
מרצה: חיליק אברג'יל
יום חמישי, ט"ז באדר, 9.3
דיר יאסין: לפני 1948 ואחריה
דיר יאסין אינו רק שם של כפר, אלא גם ציון דרך ביחסי יהודי וערבים במלחמת העצמאות ואחריה. נשמע על התפתחותו של הכפר ועל הקשר שבין מנזר לקדוש מוסלמי, על האוכלוסייה ועל הפולקלור המקומי שצמח בקרבה, ועל הקשרים של תושביו עם יישובים ערבים שכנים ועם היישוב היהודי בירושלים. לא נזניח את האירועים במלחמת העצמאות, ואת קורות המקום מאז הקמת מדינת ישראל.
מרצה: יעקב יניב
יום חמישי, כ"ג באדר, 16.3
קדושת עין כרם
זיהויו של הכפר מימי בית שני, הממצאים הארכיאולוגיים המפתיעים והמסורת הנוצרית שדבקה בו בתקופה הביזנטית, יהיו בסיס לסיור וירטואלי שנערוך בכפר עין כרם ובנתיב עולי הרגל בימי קדם. נכיר את הכנסיות ואת המנזרים ונפגוש דמויות מרתקות ובהן האב מארי רטיסבון, הנסיכה יליזבטה והגנרל גורדון.
מרצה: ד"ר מיכל אורן
יום חמישי, א' בניסן, 23.3
עין כרם: מכפר לשכונה
זווית אחרת על הכפר: על בסיס מחקר שדה וצילומים היסטוריים נכיר את תולדות הכפר המוע'רבי המוסלמי, התפתחותו ואוכלוסייתו, והמבנים הלא-נוצריים שבו. נראה כיצד הפך למעין שכונה עירונית עוד לפני 1948 ואת התמורות שחלו לאחריה, עם התוכנית לעשייתו מושב עולים ולבסוף הפיכתו לשכונה נידחת של ירושלים. נכיר את פועלה של רחל ינאית בן־צבי בכפר ואת "עמק התימנים", הסובל מבעיות תשתית והכרה, ונדון בתוכניות הבנייה שמאיימות על יפי הכפר-שכונה בימינו.
מרצה: ד"ר מיכל אורן
יום חמישי, ח' בניסן, 30.3
פסח ירושלמי: ספיישל פסח בירושלים
לכבוד חג הפסח, ניהנה מהרצאה מיוחדת שבה נגלה איפה בירושלים התקיימה סעודת ליל הסדר המפורסמת בעולם, היכן מסתתרים מכסי ביוב בצורת מצות, מיהו המתמטיקאי המופלא ששמו פסח ועוד.
מרצה: תמר הירדני
לפרטים נוספים: טל' 02-5398855
צילום: עמרי בראל