"משפיענים" - דמויות מפתח בימי בית שני
מבט חדש על דמויות שפעלו, הנהיגו והשפיעו על עם ישראל וארץ ישראל בתקופת בית שני, מגלות בבל ועד חורבן הבית. דרכן, נלמד על אירועי התקופה, על ההגות, על הספרות ועל האמנות, ונבחן את דמותם בזיכרון ההיסטורי.
12 הרצאות | בימי ראשון מדי שבוע | 11:45-10:00 | בזום
המפגש מחולק לשני חלקים, עם הפסקה קצרה ביניהם
רכזת הקורס: סיגל מנור־בנגה
פתיחה: יום ראשון, ט"ו בטבת תשפ"ג, 8.1.23
יום ראשון, ט"ו בטבת, 8.1
ממלך יהודה לגולה בארץ כשדים: יהויכין והאצולה היהודית בגלות בבל
נעסוק באחת הדמויות המרכזיות הקשורות בחורבן בית ראשון וגלות בבל, יהויכין מלך יהודה. נסקור את הידוע לנו על חייו ממקורות מקראיים וחוץ־מקראיים ונתעמק בידוע לנו על חיי האצולה היהודית הגולה לאור מקורות חוץ־מקראיים חדשים.
מרצה: ד"ר פטר זילברג
יום ראשון, כ"ב בטבת, 15.1
אלכסנדר הגדול: היסטוריה ומיתוס
מעטות הדמויות ההיסטוריות הממחישות את חשיבות הפרט לסיפור העלילה, כמו זו של אלכסנדר הגדול. מעטות הדמויות ההיסטוריות שזכו למעמד מיתולוגי עוד בחייהן, והפכו לדמויות ספרותיות נצחיות במותן, כמו זו של אלכסנדר הגדול. נפגוש את שני האלכסנדרים הללו, ועוד כמה.
מרצה: ד"ר אורי אמיתי
יום ראשון, כ"ט בטבת, 22.1
תעלומת שמעון הצדיק, זמנו ופועלו
כמה זמן יכול לחיות שמעון צדיק אחד? אם נאמין לאגדות חז״ל, הרי שהוא חי למעלה מ־300 שנה, מימי אלכסנדר מוקדון ועד ימיו של הקיסר קליגולה. מי היה שמעון הצדיק ההיסטורי, ומדוע הפך לדמות מיתולוגית? בדיוק על כך נדבר.
מרצה: ד"ר אורי אמיתי
יום ראשון, ז' בשבט, 29.1
הון, שלטון ומקדש: נשף המסכות של יוחנן הורקנוס הראשון
בנו של שמעון החשמונאי, מייסד המדינה החשמונאית, נקרא גם יוחנן וגם הורקנוס והיה גם כהן גדול וגם איש מלחמה. באישיותו הוא מגלם את הפנים השונות והסותרות של המדינה החשמונאית, שהביאו להתפרקותה. נכיר את המקורות השונים לדמות המסוכסכת ורבת הסתירות וננסה להרכיב את דיוקנו של האיש ודיוקן התקופה.
מרצה: ד"ר מאיר בן שחר
יום ראשון, י"ד בשבט, 5.2
יהודה המכבי - אביב חלדו: מגבלות הכוח ומיצוי היתרון היחסי
התקופה החשמונאית המוקדמת התאפיינה בשילוב בין קנאות רעיונית ומעשית לבין פרגמטיות, שהתבטאה בהכרה במגבלות הכוח ומיצוי היתרונות היחסיים. יהודה המכבי הוא שהניח את היסודות לשילוב המוצלח הזה. נעקוב אחר התפתחותו כמנהיג ונכיר את הביטויים למנהיגותו הפרגמטית בתחומים הצבאיים והפוליטיים.
מרצה: ד"ר יובל שחר
יום ראשון, כ"א בשבט, 12.2 (בשעה 15:30)*
ימי יהונתן: מדינה בדרך?
ימי הנהגתו של יהונתן החשמונאי הם תקופת מפנה במרד החשמונאי. יהונתן ניצל את מלחמת האזרחים בסוריה וכרת בריתות מזדמנות עם שליטים סלווקיים שונים, עד להכרה במינויו לכהן הגדול של היהודים. מינוי זה גרר בעקבותיו זעזועים רבים שהשפיעו על דמותה של החברה היהודית עד לחורבן הבית השני.
מרצה: ד"ר חנן בירנבאום
יום ראשון, כ"ח בשבט, 19.2
אלכסנדר ינאי - מלך בשר ודם: עיוורון פוליטי והתפוררות חברתית
מקובל לראות באלכסנדר ינאי את האיש שהביא את הממלכה החשמונאית לשיא עוצמתה הצבאית והפוליטית. נתחקה אחר התמורות שהוא הוביל בתחומי המשטר, הצבא והמנהל, מדיניות החוץ, החברה והכלכלה - תמורות שפוררו את החברה היהודית הארצישראלית, כמו גם את לכידות השושלת החשמונאית.
מרצה: ד"ר יובל שחר
יום ראשון, ה' באדר, 26.2
מלכותו של הורדוס: בין ריאליזם פוליטי לשיתוף פעולה
ההרצאה תבחן את הצלחותיו וכישלונותיו של הורדוס, הן מול השלטון הרומי והן מול העם היהודי. אלו יתרונות ניצל הורדוס כדי להאריך בשלטונו, וכיצד נשמר זכרונו בספרות היהודית?
מרצה: פרופ' ישעיהו גפני
יום ראשון, י"ב באדר, 5.3
הלל הזקן - אבי השושלת
הלל הזקן היה דמות מפתח בהתגבשות היהדות הרבנית, והניח יסודות הלכתיים ופוליטיים שיהפכו להיות אבן הפינה של היהדות אחרי חורבן הבית. מנין בא? כיצד עלה לגדולה? מה היתה מערכת יחסיו עם שמאי? ומה הקשר בין עלייתו לגדולה ובין מדיניותו של הורדוס, לרקום את יהודה אל תוך הגלובליזציה הרומית?
מרצה: ירון בן עמי
יום ראשון, י"ט באדר, 12.3
מפך השמן לקת רובה: גבורת המכבים ומנורת החנוכה באמנות
נכיר את גלגוליהם של דימויי החשמונאים ומנורת החנוכה באמנות במהלך הדורות, עד לראשית הציונות וייסוד 'בצלאל', ואת הזיקה לתיאורי האירועים ההיסטוריים בספר מקבים ובספרים החיצוניים.
מרצה: פרופ' שלום צבר
יום ראשון, כ"ו באדר, 19.3
שלמציון אלכסנדרה - המלכה היחידה שמלכה אי פעם בישראל
בשנת 76 לפנה"ס מת ינאי המלך והוריש את השלטון לאשתו. היא מלכה 9 שנים שבהן שרר שלום בארץ אחרי שנות מלחמה ארוכות. בעיני חז"ל הייתה תקופת מלכותה התקופה היחידה בהיסטוריה שבה התקיים הפסוק "אם תשמעו בקולי ... ונתתי גשמיכם בעתם".
מרצה: פרופ' טל אילן
יום ראשון, ד' בניסן, 26.3
ישו - בן האדם
נעסוק בישוע, בן הגליל - אישיות כריזמטית שסברה שהיא המשיח בן האדם הצפוי להגיע באחרית הימים, התריעה על בואה של מלכות האלוהים, גרשה שדים, ריפאה חולים וסחפה עשרות תלמידים.
מרצה: פרופ' כנה ורמן
לפרטים נוספים: טל' 02-5398855
אלכסנדר הגדול ב'פסיפס אלכסנדר', פומפיי